Bend It Like Beckham

Gewoon
Bend It Like Beckham
08/01/2003
2002
langspeelfilm
112 minuten
komedie

verdeler

Cinéart Cinéart

acteur/actrice (11)

Jonathan Rhys Meyers Jonathan Rhys Meyers →  Joe
Parminder Nagra →  Jess Bhamra
Keira Knightley →  Jules Paxton
Anupam Kher →  Mr. Bhamra
Archie Panjabi →  Pinky Bhamra
Shaznay Lewis →  Mel
Frank Haper →  Mike Paxton
Juliet Stevenson →  Paula Paxton
Shaheen Khan →  Mw. Bhamra
Ameet Chana →  Tony
David Beckham

regisseur (1)

Gurinder Chadha

producent (2)

Deepak Nayar
Gurinder Chadha

Sommige films ervaar je vanuit de buik, anderen betoveren je hart, bij weer andere heb je het gevoel dat ze de navelstreng uit de plooien van het eerste hoofdstuk van 'Scenarioschrijven Voor Dummies' hebben geknipt. Deze recente Britse boreling uit de feel good-kraamkliniek volgt heel braafjes dat laatste stramien. Hou je vast aan de takken van de winterbomen, want je kan de verwikkelingen tussen het begin en het eind ook helemaal zelf op je eentje bedenken?

Hounslow, een gehucht ergens in het Verenigd euroloos Koninkrijk huisvest een sterk verspreide Indische bevolking. Eén van de gezinnen die zich er nestelde zijn de Bhamra's. Vader werkt op Heathrow, moeder zorgt met veel branie voor het huishouden, oudste dochter Pinky staat op het punt te trouwen met een goedgekeurde jongeman uit de eigen klasse en jongste dochter Jesminder - Jessie voor de vrienden en vriendinnen (Parminder Nagra) gaat braafjes naar school zodat ze later een gerespecteerd juriste kan worden. Enthousiaste Jesminder heeft een passie die haar meteen voor een tweevoudig struikelblok plaatst. Ze wil namelijk voetballen, en dit past niet bij het beeld dat van een meisje wordt verwacht in haar cultuur (blote billen - yuk) en mixen met de lokale blanke jongens is helemaal uit den boze. Nochtans heeft Jesminder veel voetbaltalent, zoals blijkt wanneer ze wordt gescout door de gelijkgestemde voetbalfanatiekelinge Jules (Keira Knightley - stand in voor Natalie Portman in 'The Phantom Menace' en onlangs nog drie weken te zien op de VRT in de tv-versie van 'Doctor Zhivago'). Samen met trainer Joe (Jonathan Rhys Meyers) kan die haar overhalen om centervoor te worden bij de lokale meisjesploeg Hounslow Harriers. Alleen haar ouders nog even zien te overtuigen/in het ootje te nemen?

Ik heb niets tegen me prima voelen in de bioscoop, maar dames en heren cineasten, alsjeblieft, een beetje meer originaliteit bij het oproepen van dat gevoel kan zeker geen kwaad.Voor zover nodig om commercieel te scoren, daar deze film vorig jaar de dertiende meest succesvolle film in het land van herkomst was.De Britse 'My Big Fat Greek Wedding' als het ware, een film die zich ook al rechtlijnig naar zijn goed gevoel-doel begaf.Hoe enthousiast 'Bend It Like Beckham' ook gemaakt is en hoe nobel ook de onderliggende gedachte van het scenario, ik zat me bij de film die de conventies van het genre tot op de allerkleinste clausuleletter volgt, vaak te ergeren aan de banale rechtlijnigheid.Want uiteraard komt alles goed voor Jessie (zelfs al valt de finale van haar toernooi op de huwelijksdag van haar zus) en kan ze haar voetbalcarri?re verder uitbouwen zonder dat het een schande is voor haar familie/cultuur enzovoorts.Dit gebeurt allemaal zonder dat het schijnbaar ook maar even 'spannend' wordt : de categorieke ouders van Jesminder zijn tijdens de cruciale scénes als lammetjes zo mak, alle twistpunten worden opgelost met de minst mogelijke inspanning en alle barri?res halen met moeite de much ado about nothing grens. Nochtans zijn er genoeg barri?res : regisseuse Gurinder Chadha snijdt naast zelfontplooiing, sekseverschillen en cultuurclashes ook nog 'roze' seksualiteit, familiebanden, racisme (heel onderhouds, en daardoor net totaal overbodig) en bakvisproblemen aan.Een overvol gevulde loempia, die echter vrij flets smaakt met een scenario dat zich bedient van scénes en karakters die op automatische piloot aan karakterontwikkeling moeten doen.

Dat de film zich nog weet te handhaven komt door het feit dat feel-good-blokken sowieso positieve energie uitstralen (soms door de vertolkingen, door een goed getimede grap (te schaars, helaas) of door de klassieke tijdsmontages op vlotte muziek). Ook positief : de schwung waarmee Chadha de kleurrijke kanten van haar Indische cultuur in beeld brengt. Helaas staan die wel in schril contrast met de houterige manier waarop ze het voetballen aanpakt. Een opdrogende schotelvod irrigeren lijkt me spannender dan wat er hier wordt vertoond. Ik weet niet welke cameratechnieken ze aanwendde of welke digitale truukjes ze op de pellicule heeft toegepast, maar de Orc-legers zien er geloofwaardiger uit dan de vrije trappen en kopstoten in deze film. En dat was waarschijnlijk ook niet de bedoeling.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
02-05-2003 Plaats 10 $ 1.470.396
09-05-2003 Plaats 9 $ 1.736.275
16-05-2003 Plaats 10 $ 1.372.198
06-06-2003 Plaats 10 $ 942.320