The Bank Job (Blu-ray)

Middelmatig
The Bank Job (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
Grof taalgebruik
03/02/2009
2008
Blu-ray
112 minuten
thriller
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
DTS Ⓡ
2.35

acteur/actrice (9)

Jason Statham Jason Statham →  Terry Leather
Saffron Burrows →  Martine Love
Richard Lintern →  Tim Everett
Peter De Jersey →  Michael X
David Suchet →  Vogel
Stephen Campbell Moore →  Kevin
Chris Owen
Hattie Morahan
Daniel Mays

regisseur (1)

Roger Donaldson

producent (2)

Charles Roven
Steven Chasman
The Bank Job

We schrijven 1971. Een groepje kruimeldieven heeft het zo’n beetje gehad met de gewone zaakjes waar ze zich al jaren mee onledig houden : het knoeien met kilometertellers van dure auto’s, wat kleine diefstalletjes, niets wat belangrijk genoeg is om de krant te halen. Maar op een dag krijgt bendeleider Terry – alhoewel het woord ‘bendeleider’ nogal wat zwaar klinkt voor deze dief – een interessante(r) aanbieding van Martine Love. Zij is op de hoogte van het feit dat een grote, belangrijke bank in Londen omwille van omstandigheden hun alarmsysteem hebben uitgeschakeld gedurende één week. Toen ze dit nieuws vernam werd er nogal wat gelachen met de stelling “laat ons hopen dat de criminelen van Londen dit niet te weten komen” maar Martine voegde onmiddellijk de daad bij het woord en zocht meteen een groepje ‘guys’ die deze klus wel zouden willen klaren.

Wat ze er hem niet bij zegt is dat kluisje 118 van de kofferzaal van de bank in kwestie eigenlijk het hoofddoel is van de bankkraak. Die geniet de bijzondere interesse van een 'vriend' van haar die ervoor zorgde dat ze omwille van drugssmokkel niet achter de tralies verdween.
Terry ziet het allemaal wel zitten eigenlijk en informeert bij zijn 'achterban' wat zij van het plan vinden. En het plan is zo eenvoudig als dat het gewaagd is. Het is de bedoeling om een pand dat vlakbij de bank is gelegen te huren en van daaruit een tunnel te graven die netjes onder de kluiszaal uitkomt. Alle zware materiaal wordt natuurlijk niet langs de voordeur naar binnengebracht en met voldoende mankracht kan men de boor-, klop- en schep-werkzaamheden aanvatten. Alles lijkt volgens plan te verlopen, tot de buren van de kippenzaak die naast hun 'werkpand' is gelegen de Politie contacteren om te klagen over het lawaai van de buren, een radio-amateur in de buurt de gesprekken tussen de verschillende walkie-talkies capteert en de man die op een dak heeft postgevat en alles in de gaten houdt, zijn portofoon laat vallen…

The Bank Job

Een tunnel graven om zo een bank binnen te geraken en stinkend rijk te worden ? Het kan moeilijk anders of dit is een eenvoudig verzinsel van iemand die op een dag met relatief weinig inspiratie een filmscenario wou schrijven. Niets is echter minder waar want het heeft zich allemaal wel min of meer zo afgespeeld anno 1971 toen de Lloyds Bank in Marylebone Londen het slachtoffer werd van deze modus operandus.
Roger Donaldson is de man die het allemaal mag naar een film vertalen en het resultaat mag er best wel wezen. Er werd genoeg aandacht besteed aan de kledij, de locaties, de accenten, de decors zodat het 'plaatje' echt wel klopt en je je echt wel in de jaren ’70 waant (nog wat extra muziek van toen had het allemaal nog wat leuker gemaakt !). Jason Statham is het uithangbord van deze film alhoewel hij niet zo ver mag gaan als hij deed in “The Transporter” of “The Transporter II”. De authenticiteit in “The Bank Job” heeft natuurlijk zijn belang dus de “kijk-maar-eens-wat-ik-allemaal-kan-met-een-auto-of-met-mijn-vuisten” aanpak was deze keer niet mogelijk. De oneliners uit de net vermelde films zijn nog zo iets wat we missen in deze film, wat allemaal niet belet dat dit toch wel een geslaagde film is met thriller-allures.

Wij zagen “The Bank Job” in verbluffende HD-kwaliteit dus kozen we voor de Blue Ray versie van de film. Dus ook met extra’s

The Bank Job

een vijftal trailers, iets meer dan acht minuten ‘deleted scenes’ en een tweetal featurettes. De verwijderde scènes zijn bijzonder kort en meestal een (iets andere) uitvoering die je kent uit de film. Allemaal te bekijken zonder enig commentaar (van de regisseur bv.) maar wel Nederlands ondertiteld. In 'Inside the Bank Job' geven de makers wat toelichting rond het maken van de film waardoor je wel wat achtegrondinformatie te weten komt. Verder heeft men het ook over de consequenties van het filmen in HD/High Definition.

 

Koenraad Adams

Extra informatie


Extra's

  • Also or soon Available (10:39)
  • Inside the bank job (16:02)
  • Baker Street Bank Raid (14:16)
  • Deleted Scenes (8:04)

Zie ook...