The Bank Job

Goed
The Bank Job
26/11/2008
2008
langspeelfilm
111 minuten
thriller

verdeler

B.F.D. B.F.D.

acteur/actrice (9)

Jason Statham Jason Statham →  Terry Leather
Saffron Burrows →  Martine Love
Richard Lintern →  Tim Everett
Peter De Jersey →  Michael X
David Suchet →  Vogel
Stephen Campbell Moore →  Kevin
Chris Owen
Hattie Morahan
Daniel Mays

regisseur (1)

Roger Donaldson Roger Donaldson

producent (2)

Charles Roven Charles Roven
Steven Chasman
The Bank Job

In de negende maand van het vanuit babystandpunt bekeken grand cru-jaar 1971, slaagde een viertal ondernemende inbrekers erin om in Londen, en meer bepaald in Baker Street (onder de neus van de vioolspelende geest van Sherlock Holmes als het ware) binnen te dringen in de kluizen van de Lloyd’s Bank. Daar vonden ze veel meer geld en juwelen dan hun hartje begeerde en hun grijpgrage handen konden dragen. Wanneer de Britse inlichtingendienst weet kreeg van de overval, schreven ze direct een zogenaamde D-notice uit. De zaak werd geklassificeerd als een gevaar voor de staatsveiligheid en de pers kreeg een verbod om nog aandacht te besteden aan de zaak. Zo groeide de inbraak uit tot een mysterieuze voetnoot in de Britse misdaadgeschiedenis, waarbij zelfs de identiteit of strafmaat van de overvallers niet werd vrijgegeven. Op z’n zachtst gezegd bizar allemaal.

“The Bank Job” reconstrueert de zaak en licht een serieuze tip van de sluier op. De makers haalden naar eigen zeggen hun mosterd bij een anoniem blijvende informant die destijds dicht bij de zaak betrokken was. Hij beweert dat één van de bankkluizen compromitterende foto’s bevatte van een rollebollende prinses Margaret op het Caribische eiland Mustique, waar ze heel wat buitenverblijven bezat. Een publiek geheim was dit niet echt (verschillende bronnen hebben het inmiddels over drugsfeestjes en biseksueel tijdverdrijf), maar de vondst van de foto’s in een bankkluis in de Lloyd’s Bank werd dusver nooit officieel bevestigd. Het staatsdossier van drugsdealer en Zwarte Panter-boegbeeld Michael X (hij zou degene zijn die de foto’s van prinses Margaret nam) blijft alvast verzegeld tot 2054. Intrigerend zowaar.

The Bank Job

Scenaristen Ian La Frenais en Dick Clement (die in de jaren zeventig aan de wieg stonden van de komische BBC-klassieker “Porridge” en onder meer ook de scenario’s schreven voor uitstekende films als “The Commitments” en “Across The Universe”) brouwden uit het materiaal en uit de getuigenissen van hun 'deep throat' een deels waarheidsgetrouwe, deels fictieve reconstructie. De inbrekers worden voorgesteld als een kliekje kruimeldieven die hun kans schoon zagen om zonder geweld een fikse lading geld buiten te maken. In de film gebeurt dit onder impuls van ene Martine Love (Saffron Burrows) die de kraak in gang zet om zo te ontsnappen aan vervolging na drugbezit. Ze doet dit op vraag van haar kennis binnen MI5, die weet heeft van de verboden fotso’s in bankkluis 118. De scenaristen gaven inmiddels toe dat haar personage volledig fictief is. Hetzelfde geldt voor de karakterisatie van de inbrekers, aangevoerd door autohandelaar Terry Leather (Jason Statham).

Wel waarheidsgetrouw is de manier waarop de bankoverval wordt uitgevoerd. De overvallers huurden een leegstaande winkel die van de bank op de hoek van Baker Street en Marylebone Road gescheiden was door een snackbar. ’s Nachts boorden en graafden ze een tunnel vanuit hun pand en raakten zo binnen in de bankkluis. Het scheelde trouwens maar een haartje of de ganse onderneming viel in duigen: hun walkietalkiecommunicatie met de medewerker op de uitkijk werd immers onderschept door een zendamateur. Die kon alles horen wat de bende communiceerde, en verwittigde de politie. Die luisterde mee naar wat er werd gezegd, maar omdat nooit de naam van de bank werd venoemd, kon ‘de bende van Leather’ niet worden gelokaliseerd. De conversaties tussen de overvallers werd in het beginstadium van het onderzoek (voordat de inlichtingendienst de zaak naar zich toetrok) zelfs vrijgegeven op de radio in de hoop dat iemand de stemmen herkende. Een groot deel van die gesprekken zit letterlijk in de film verwerkt.

The Bank Job

Regisseur Roger Donaldson (wiens portfolio zowel goede als slechte filmpjes telt) zorgt na een sputterende start voor een intrigerende kraakfilm die balanceert tussen vlotte komedie en duistere onderwereldfilm. De bankkluizen herbergden immers niet alleen compromitterende foto’s van een rollebollende prinses, maar eveneens heel wat louche figuren hielden daglicht schuwende geheimen in de bankkluizen verborgen. Ook dit aspect van de zaak werd met de nodige dichterlijke vrijheid omgesmeed tot lekkerzittend en vlot vooruitgaand kijkvoer. “The Bank Job” scoort vooral door het boeiende bronmateriaal en niet zozeer door opvallende filmische hoogstandjes, waardoor dit in de eerste plaats een Filmfreakaanrader is voor pelliculeliefhebbers met heimwee naar de dagen zonder flitsende of digitale overkill. Wat meteen mooi in de tijdsgeest van de film past. Zo, en dan gaan we nu ons pikhouweel van zolder halen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
07-03-2008 Plaats 4 $ 5.935.256
14-03-2008 Plaats 6 $ 5.054.961
21-03-2008 Plaats 8 $ 4.191.773
28-03-2008 Plaats 10 $ 2.780.168


Synopsis

The Bank Job is geïnspireerd op de bankroof die in september 1971 plaatsvond bij de Lloyds Bank in Londen. Dieven maakten een tunnel naar de privé-kluizen en namen voor meer dan drie miljoen pond aan sieraden en cashgeld mee. De buit is nimmer teruggevonden en geen van de daders is ooit gearresteerd. En dat was ook de bedoeling. The Bank Job laat voor het eerst aan de wereld zien wat al die jaren verborgen bleef. Het ware verhaal van een klus die verkeerd ging, precies zoals de bedoeling was – een verhaal waarin de dieven nog de minste schuld hebben.

Autohandelaar Terry is in het verleden niet altijd even netjes geweest, maar probeert zoveel mogelijk op het rechte pad te blijven. Totdat ex-fotomodel Martine hem vraagt de leiding te nemen bij een bankoverval in de Londense Baker Street. Terry ziet het als zijn laatste kans om groot geld te verdienen. Aan de hand van een waterdicht plan zullen ze de privé-kluizen plunderen. Naast miljoenen ponden aan cash geld en sieraden bevatten de kluizen echter ook geheimen die het daglicht niet verdragen kunnen. Terry en zijn team raken verstrikt in een web van moord, corruptie en een seksschandaal, waarbij niet alleen de Londense criminele onderwereld betrokken is, maar ook de Britse regering en de Koninklijke familie...