The Assassination of Jesse James By The Coward Robert Ford (DVD)

Goed
The Assassination of Jesse James By The Coward Robert Ford (DVD)
07/05/2008
2007
dvd
153 minuten
western
16:09

acteur/actrice (9)

Brad Pitt Brad Pitt →  Jesse James
Casey Affleck Casey Affleck →  Robert Ford
Sam Shepard Sam Shepard →  Frank James
Mary-Louise Parker Mary-Louise Parker →  Zee James
Jeremy Renner Jeremy Renner →  Wood Hite
Sam Rockwell Sam Rockwell →  Charley Ford
Zooey Deschanel Zooey Deschanel →  Dorothy
Paul Schneider →  Dick Liddil
Garret Dillahunt →  Ed Miller

regisseur (1)

Andrew Dominik

producent (5)

Jules Daly
David Waldes
Oede Gardner
The Assassination of Jesse James By The Coward Robert Ford

Nu het vet een beetje van de soep is wat de originaliteit van exclusieve steelbook-verpakkingen betreft, komt Warner Bros op de proppen met een ‘houten’ dvd-doos. Opvallend is het wel, en passend ook bij “The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford”, met de titel die mooi ‘gebrandmerkt’ op de voorkant van het met een houtlaag omlijmde harde kartonnen doos staat. Rond het doosje zit dan de zachte kartonnen flap met de filminformatie. Niet dat wij ons in de luren laten leggen door de verpakking zonder de inhoud naar waarde te schatten natuurlijk. Gelukkig is de inhoud op het schijfje even robuust als de sterkogende verpakking.

“The Assassination Of…” moet zowat de meest historisch accurate film zijn die ooit over de outlaw Jesse James is gemaakt. Waar de bank-, postkoets- en treinovervaller in andere films nogal vaak werd opgediept als een soort ‘all-american hero' die aan de verkeerde kant van de wet opereerde, wordt hij hier vooral gezien als een meedogenloos iemand die er niet voor terugdeinsde om onschuldige slachtoffers te maken. Ook het feit dat naar het einde van zijn ‘carrière’ steeds meer paranoïde trekjes vertoonde, komt aan bod. Jesse James (Brad Pitt, die als producent de film op de rails hield) wordt anno 1881 geïntroduceerd als opvliegend, moordlustig en achterdochtig. Voor zijn vrouw Zee en zijn twee kinderen is hij wel de goedheid zelve. Samen met zijn oudere broer Frank (Sam Shepard) en een paar ingehuurde krachten overvalt Jesse banken en treinen. Via zijn oudere broer Charley Ford (Sam Rockwell) krijgt de negentienjarige Robert Ford (Casey Affleck) de kans om Jesse te ontmoeten. Net wat Robert wou, want de jonge snaak is al jaren gefascineerd door het leven van de outlaw en verzamelt zelfs persknipsels over zijn held (ja, dat kon al in die tijd).

The Assassination of Jesse James By The Coward Robert Ford

Een fascinatie en adoratie die zelfs homo-erotische trekjes aanneemt, al wordt dit laatste enkel maar gesuggereerd en nooit echt vermeld. Wanneer James die adoratie niet beantwoordt (ook al laat hij hem wel toe tot zijn inner circle), slaat Fords obsessie om in afgunst en verraad. In een film met als titel “The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford” is het niet zo moeilijk te raden waar dat alles naar toe leidt. Al leidt het pad niet rechtstreeks naar die ‘laffe’ daad: de film belicht de laatste 2 levensjaren van James en laat zien hoe hij langs de ene kant het bloedvergieten beu is, maar gaat ook niet voorbij aan zijn levensloop die tot de laatste dag wordt gedicteerd door de wet van het geweld…

Inhoudelijk is het dus allemaal boeiend, ook visueel trekt de Australische regisseur Andrew Dominik veel sfeervolle registers open. Dominik (die zelf het scenario schreef, gebaseerd op het gelijknamige boek van historicus Ron Hansen) kiest voor een aanpak die het midden houdt tussen het revisionisme van Robert Altman en de sereniteit van Terence Malick. Wiegend graan, barre winterse landschappen, modderpoelen… ze zijn meermaals van de partij. Met z’n 153 minuten is de film wel een lange rit. Dit is immers een contemplatieve rit, waarin de sfeer vaak gunstiger wordt behandeld dan de narratie. En daar was Warner Bros in het begin trouwens niet erg over te spreken. Dominik wou een donkere karakterstudie maken, Warner wou een meer actiegerichte film. De eerste versie van Dominik (die op meer dan drie uur afklokte) kreeg een njet te horen, en Dominik mocht zijn huiswerk opnieuw maken. Uiteindelijk werd de film (nadat nog meerdere cuts niet positief werden onthaald door de studio en testpubliek) met een vertraging van ruim twee jaar in de zalen gebracht.

The Assassination of Jesse James By The Coward Robert Ford

Ook al dragen de meeste critici deze moedige film terecht een warm hart toe (hij stond vorig jaar bij de biosrelease in heel wat top tien-lijstjes), het grote publiek liet de film links liggen. In Amerika bracht de film amper 4 miljoen op aan de kassa’s, en ook de dvd-release wordt zonder al te veel poeha op de markt gebracht. Op de UK-versie staat dan wel een korte documentaire, maar over het moeilijke productieproces van de film wordt met geen woord gerept. Dan maar liever deze naakte Benelux-release zonder overbodige franjes. Al is naakt hier wel spiernaakt: Warner voorziet zelfs geen trailer.

“The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford” heeft alle elementen in zich om traag maar zeker uit te groeien tot een cultklassieker bij liefhebbers die vooral houden van Amerikaanse cinema die buiten de geijkte marketinglijntjes durft kleuren. Dat de film zijn tijd neemt om het verhaal te vertellen, en dat eerder een karakterstudie is dan een volbloed actiefilm zijn ongetwijfeld voordelen tijdens het rijpingsproces dat de film te wachten staat. Of Warner ooit nog eens een director’s cut op de markt brengt is voorlopig een open vraag. Het zou alvast kunnen, want af en toe is toch wel duidelijk dat Dominik in de film heeft gesnoeid. Zeker het interessante afsluitende half uur (waarin Robert Ford ontdekt dat roem vergankelijk is) hangt wat losjes aan de eerdere twee uur, getuige de plotselinge verschijning van Zooey Deschanel. Dit is eigenlijk een film die je zowel twee uur en een half, drie of vier uur kan laten duren. Ons zou het alvast niet verbazen wanneer er binnen een jaar of vijf een versie op de markt komt die naast een (nog) langere versie ook inzicht verschaft in het productieproces. Een beetje zoals gebeurd is met Ridley Scotts “Kingdom Of Heaven”. Laat dat koffiedik kijken er u alvast niet van weerhouden om nu al deze versie in houten doos in huis te halen. En nestel je vervolgens in de sofa voor een visueel verbluffende en tot in de kleinste puntjes verzorgde prent.

Alex De Rouck