American Gun (DVD)

Gewoon
American Gun (2002) (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
03/12/2003
2003
DVD
86 minuten
drama
Stereo

acteur/actrice (13)

Donald Sutherland Donald Sutherland →  Carl Wilk
Forest Whitaker Forest Whitaker →  Carter
Garcelle Beauvais →  Sarah
Marcia Gay Harden →  Janet Huttenson
Tony Goldwyn →  Frank
Nikki Reed →  Tally
Arlen Encarpeta →  Jay
Melissa Leo →  Louise
Schuyler Fisk →  Cicily
Charles Duckworth →  Connie
Linda Cardellini
Chris Marquette
Amanda Seyfried

regisseur (1)

Aric Avelino

Martin en Anne Tillman zijn een gehuwd paar dat geniet van hun oude dag. Hun dochter Penny is al jaren de deur uit en wordt verwacht voor een kort bezoek naar aanleiding van Kerstmis. Bij het avondmaal blijkt dat Penny al heel wat problemen heeft gehad met haar dochter Mia. Die is al een tijd geleden weggelopen en geeft haar moeder de schuld voor een pak dingen die in haar leven gebeurden. Zoals kinderen dat altijd doen merken de grootouders op...

Tijdens de middagpauze komt Mia echter haar grootvader opzoeken op zijn werk. Het is haar grootste bekommernis om wat geld te krijgen van opa, en of ze in de problemen zit of zo ? Neen. Zeker niet. Maar vertel mijn moeder wel niet dat ik hier geweest ben, OK ? Ondanks wat aandringen kan Martin haar niet overhalen om naar huis te komen.

Kort hierna slaat het noodlot toe voor de familie Tillman. Wanneer Penny door twee vreemden wordt aangesproken wanneer ze op het punt staat om in haar auto te stappen wordt ze neergeschoten... Kerstavond en Kerstmis worden hierdoor geen samenzijn van familie in intieme kring maar is de tijd die men zich altijd zal blijven herinneren als de periode waarbij men hun dochter ten grave heeft gedragen... De Politie opent een onderzoek maar dat levert niet het verwachte resultaat op. Na een zekere tijd wordt het dossier gesloten en het enige wat Martin nog kan doen is het moordwapen afhalen op het Politiebureau. Hij is vastberaden om wraak te nemen voor wat gebeurd is en begint een zoektocht naar de identiteit van de moordenaar met enkel het serienummer van het vuurwapen, een 'American Gun', als aanknopingspunt. Zijn onderzoek begint bij een wapenfabrikant 150 km van de woning van de Tillmans en eindigt een tijd later in de buurt van Las Vegas... Alle vorderingen die Martin maakt in zijn persoonlijk onderzoek vertrouwt hij toe aan de brieven die hij schrijft aan zijn overleden dochter.

American gun wil naast het échte verhaal nog een aantal zaken duidelijk maken. De moeilijkheid is dat men dit allemaal tegelijkertijd wil doen en men een tweetal zaken wil gaan verweven tussen de hoofdverhaallijn. Het feit dat Martin al zijn ganse leven is geconfronteerd met vuurwapens (van het als kind vasthouden van opa's revolver over het gebruik ervan in oorlogstijd tot het in huis hebben van een revolver om zich te verdedigen thuis), maar ook het sociaal verleden van Martin en Penny en hun onderlinge relatie. Dit blijkt toch wat te veel hooi op de filmvork te zijn. Aan bijna bij elke scène in het verhaal wordt een flashback gekoppeld (soms in zwart-wit, de andere keer in sepia), wat ervoor zorgt dat het 'hoofdverhaal' wat overwoekerd raakt door de vele blikken achterom. De achterliggende gedachte of verborgen boodschap voor het maken van deze film zal wel het in vraag stellen zijn van het veelvuldig vuurwapengebruik in de Verenigde Staten en de dodelijke tol die geëist wordt door het gemak waarmee elke Amerikaan zich kan bewapenen.

American gun heeft de neiging om qua niveau wat te blijven hangen rond het 'weekend-film'-peil maar slaagt er toch in om meer te zijn dan een voorspelbare film van een vader die wraak neemt voor de moord op zijn dochter. De sierlijke bocht naar het einde toe van de film toe zorgt ervoor dat de afloop niet overeenkomt met wat je had gedacht en duidelijk wordt dat je eigenlijk al vrij snel op het verkeerde been werd gezet. Onze gezonde argwaan en in gedachten gestelde vragen en bedenkingen bij het zien van bepaalde scènes bleken dus niet onterecht te zijn...

American gun heeft geen extra's en enkel een drietal trailers van andere RCV-titels. Zoals altijd vinden wij het ook nu weer spijtig dat deze film het moet stellen met slechts een Dolby Stereo klankspoor.

Koenraad Adams

Extra informatie

Extra

  • Also on DVD (3)

Zie ook...