50/50

Goed
50/50
16/11/2011
2011
Langspeelfilm
100 minuten
Drama

Verdeler

K.F.D.

Acteur/Actrice (15)

Anjelica Huston Anjelica Huston →  Diane
Matt FrewerMatt Frewer →  Mitch
Seth Rogen →  Kyle
Joseph Gordon-Levitt →  Adam Lerner
Bryce Dallas Howard →  Rachael
Anna Kendrick →  Katherine
Serge Houde →  Richard
Andrew Airlie →  Dr. Ross
Philip Baker Hall →  Alan
Donna Yamamoto →  Dr. Walderson
Sugar Lyn Beard
Yee Jee Tso
Sarah Smith
Peter Kelamis
Jesscia Parker Kennedy

Regisseur (1)

Jonathan Levine

Producent (3)

Evan Goldberg
Seth Rogen
Bel Karlin
50/50

Ziekte van de week-films zijn blijkbaar extra doorleefd als de scenarist of maker het allemaal zelf heeft meegemaakt. Kijk maar naar de eerlijke manier waarop Hans Van Nuffel zijn mucoviscidose-prent “Adem” inkleurde. Een beetje te vergelijken met deze “50/50” waarin scenarist Will Reiser zijn eigen ervaringen met kanker uit de doeken doet.

Will Reiser (de neef van Paul Reiser, in een ver verleden bekend uit de sitcom “Mad About You” en als de slechterik in “Aliens”) bouwde een mooie carrière uit als schrijver en producer van komische tv-shows, waarvan “Da Ali G Show” het bekendst is. Op zijn vierentwintigste kreeg hij te horen dat hij aan een zeldzame kanker aan zijn rug leed. Hij overwon de ziekte en schreef een scenario over zijn ervaringen en de strijd tegen de aandoening die hem bijna het leven kostte.

50/50

Reisers alter ego is Adam Lerner (Joseph Gordon-Levitt, die op het laatste nippertje James McAvoy verving die zich uit het project terugtrok). Een radiopresentator/-producer in Seattle die op zijn zevenentwintigste te horen krijgt dat hij een zeldzame vorm van rugkanker heeft. Uiteraard stort zijn wereld in, en zowat de enige hoop die hij heeft is dat de arts hem vijftig procent overlevingskans biedt (wat meteen de titel “50/50” verklaart). Zijn vriendin Rachael (Bryce Dallas Howard) probeert hem zo goed en zo kwaad mogelijk te steunen, maar die merkt al snel dat leven met een kankerpatiënt toch niet je dat is. Wie hem wel trouw blijft, is zijn beste vriend Kyle (Seth Rogen). Meer zelfs, Kyle overtuigt Adam om het beste uit zijn situatie te halen, zeker als het gaat om 'sympathieseks', daar Kyle er rotsvast van overtuigd is dat Kyles kanker een ideale manier is om vrouwen te versieren, zeker nadat zijn relatie met Rachael is afgesprongen. Daarnaast ontmoet Adam tijdens zijn therapie de psychologe Katie (Anna Kendrick), die nog maar pas aan haar carrière is begonnen en niet goed weet hoe ze met omgaan met een jongeman in de fleur van zijn leven die door kanker dreigt geveld te worden.

Een opvallende rol in “50/50” is weggelegd voor Seth Rogen, die als de vuilgebekte praatjesmaker Kyle voor heel wat aangebrande humor zorgt in wat hoofdzakelijk een dramatisch verhaal is. In feite speelt Rogen een rol die hij sinds zijn debuut in de tv-reeks 'Freaks And Geeks' in 1999 al ettelijke malen eerder heeft vertolkt. Verrassen doet de Canadese komiek geenszins: de manier waarop hij ook hier weer het fuckgebruik uit “Scarface” en “GoodFellas” probeert te evenaren (en zelfs te verbreken) slaat in eerste instantie als een tang op een varken, en lijkt er vooral te zijn om een groter (multiplex)publiek te bereiken. Al is de aanwezigheid van Rogen ditmaal perfect verdedigbaar, daar hij in het echt een goede vriend van Reiser is en in die optiek ook diens strijd tegen kanker meemaakte. En ditmaal eigenlijk echt zichzelf speelt. Wat niet wegneemt dat de scènes waarin Rogen zijn sidekickrol naar het voorplan wurmt en zijn batterij schaamhaargrappen oplaadt nooit de relevantie haalt van die waarin Gordon-Levitt eens te meer bewijst dat hij een niet te onderschatten acteur is.

50/50

Het gros van de andere bijrollen wordt mooi ingekleurd, met naast die van Bryce Dallas Howard en Anna Kendrick ook geslaagde vertolkingen van Anjelica Huston als Adams moeder en Philip Baker Hall en Matt Frewer als twee kankerpatiënten met wie Adam vriendschap sluit tijdens zijn chemokuur. Regisseur Jonathan Levine (die debuteerde met de tienerslasher “All The Boys Love Mandy Lane” en momenteel de zombieromance “Warm Bodies” aan het inblikken is) brengt Reisers scenario aangrijpend in beeld en houdt net als Van Nuffel genoeg afstand van de persoonlijke materie om niet al de troefkaarten huilerig op tafel te gooien: zwarte humor is nooit veraf, waardoor dit meer is dan een jeugdige en eigentijdse versie van pakweg “Terms Of Endearment”. “50/50” is het best wanneer drama en humor elkaar omarmen, zoals tijdens de scène waarin Rogen, Huston en Kendrick elkaar ontmoeten tijdens de operatie van hun vriend/zoon/patiënt. Wanneer het scenario iets teveel naar de tranerige of de Rogenkant trekt, verliest het ietwat van zijn pluimen. Maar aan de eindmeet blijkt “50/50” sterk genoeg om een dramatisch gegeven op een voor het (jonge en) grote publiek geschikte manier in beeld te brengen. Missie geslaagd, zouden de kleine Einsteins zeggen.

Gezien op het Filmfestival van Gent.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
30-09-2011 Plaats: 5 $ 8.644.095
07-10-2011 Plaats: 5 $ 5.652.149
14-10-2011 Plaats: 7 $ 4.315.000
21-10-2011 Plaats: 10 $ 2.835.208
Totale weekend omzet VS: $ 21.446.452

Synopsis

De 27-jarige Adam krijgt plots heel slecht nieuws. Om de zaken nog wat erger te maken, bedriegt en verlaat zijn vriendin hem wanneer hij fysiek en mentaal het diepst zit en wil zijn bemoeizuchtige moeder bij hem komen inwonen. Gelukkig kan hij rekenen op zijn therapeute en op zijn beste vriend Kyle, die Adam op een wat klungelige maar goedhartige manier helpt doorheen een zwaar, maar leerrijk proces.