Un Monde is Belgische inzending voor de Oscars 2022!

Un Monde is Belgische inzending voor de Oscars 2022!
28/10/2021

Op 14/10/2021 kwam de nationale jury, die moest beslissen welke film België zal vertegenwoordigen op de Oscars 2022, samen. Ze kozen unaniem voor Un Monde, geregisseerd door Laura Wandel.

Zoals ieder jaar, stuurt elk land in de categorie Beste Internationale Film (vroeger Best Foreign Language) zijn selectie door naar de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences (AMPAS). De film die België gaat vertegenwoordigen wordt verkozen door een nationale commissie, die evenwaardig samengesteld is uit leden van de Vlaamse Gemeenschap en leden van de Waalse-Brusselse Federatie. Deze audities en deliberaties vonden 's ochends plaats. Met unanimiteit werd door de jury Un Monde van Laura Wandel verkozen als inzending, die België zal vertegenwoordigen op de belangrijkste Amerikaanse ceremonie van de filmindustrie.

Un Monde is het regiedebuut van de jonge Brusselse filmmaakster Laura Wandel. De film kende zijn eerste wereldpremière op het filmfestival van Cannes in de selectie Un Certain Regard, waar hij bekroond werd met de FIPRESCI prijs. Sindsdien gaat het de film voor de wind, met selecties op menig festival, waaronder San Sebastian, El Gouna, Hamburg en Sarajevo. Recentelijk werd ook bekend gemaakt dat de film op het Londense Filmfestival BFI de prijs voor het Beste Debuut in de wacht sleepte; een prijs die eerder ook werd gewonnen door o.a. Girl van Lukas Dhont. De film is tevens ook genomineerd in de categorie European Discovery op de European Film Awards. Ondertussen is de film verkocht aan een vijftiental landen waaronder de Verenigde Staten.

Het is nog even wachten tot februari om de lijst van alle genomineerde films te kennen. De 94ste ceremonie van de Oscars vindt plaats op 27 maart 2022 in het Dolby Theatre van Los Angeles.

"Ik ben ontzettend trots dat Un Monde werd verkozen als Belgische inzending voor de Oscars. Deze selectie is voor mij des te belangrijker omdat de film volledig geproduceerd en gerealiseerd werd in België, met een 100 % Vlaamse en Franstalige productie en filmcrew.", aldus een bijzonder opgetogen Laura Wandel.

Un Monde is geschreven en geregisseerd door Laura Wandel. Het jong talent Maya Vanderbeque vertolkt de rol van Nora, Günter Duret neemt de rol van Nora's broer Abel op zich. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Karim Leklou (Nora en Abels vader) en Laura Verlinden.

Un Monde is een 100% Belgische productie, met als hoofdproducent Dragons Films en coproducent het Gentse productiehuis Lunanime. De film kwam tot stand met steun van Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Wallimage, VOO & BeTV, Lumière Invest & Tax Shelter van de Belgische Overheid. De internationale sales is in handen van Indiesales & Lumière verdeelt de film in de Benelux. In Frankrijk wordt de film verdeeld door Tandem, in de USA door Film Movement.

Un Monde is op 20 oktober 2021 uitgebracht in de bioscoop. In Nederland komt de film uit op 25 november, Frankrijk volgt op 5 januari. 2022.