Los delincuentes van Rodrigo Moreno en muziek van Poor Things grote winnaars op 50ste editie Film Fest Gent

Los delincuentes van Rodrigo Moreno en muziek van Poor Things grote winnaars op 50ste editie Film Fest Gent
21/10/2023

De tragikomedie Los delincuentes van de Argentijnse regisseur Rodrigo Moreno heeft de Grand Prix voor Beste Film gewonnen op de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent. De Internationale Jury was onder de indruk van het unieke ritme en de heerlijke absurditeit van Moreno's entertainende langspeler. De debuterende filmcomponist Jerskin Fendrix ontving de Georges Delerue Award voor Beste originele muziek dankzij zijn opvallende score voor Poor Things, de nieuwste creatieve uitspatting van Yorgos Lanthimos. Nog in de Officiële Competitie ging een Special Mention naar de acteurs Greta Lee, Yoo Teo en John Magaro voor hun vertolkingen in Past Lives van Celine Song.

Grand Prix voor Beste Film
Een diverse line-up van twaalf films, waaronder vijf langspeeldebuten, zorgde voor een mooie strijd, overschouwd door de Internationale Jury. Deze bestond dit jaar uit Sébastien Lifshitz (Jury President), Lukas Dhont, Anne Dorval, Jessica Kiang, Jacqueline Lentzou, Juanita Onzaga en Colin Stetson.

De jury besliste uiteindelijk om de Grand Prix voor Beste Film uit te delen aan de speelse, meanderende en atypische 'heist movie' Los delincuentes. In Rodrigo Moreno's milde misdaadkomedie vol plottwists neemt een Argentijnse bankbediende het risico van zijn leven, wanneer hij besluit de bank waar hij werkt te beroven. Het leidt tot een verrassende reis doorheen eclectische episodes. Los delincuentes is de eerste Argentijnse film die de Grand Prix wint op Film Fest Gent.

De Grand Prix komt met een distributiepremie van € 20.000 ter ondersteuning van de Belgische release (in april 2024) door Imagine Film Distribution en een mediacampagne ter waarde van € 27.500, waarvan € 10.000 in De Morgen.

Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek
Muziek zit ingebakken in het DNA van Film Fest Gent. Elk jaar heeft de Officiële Competitie een focus op de impact van muziek en geluid op film. Daarom is de Georges Delerue Award voor Beste Muziek of Sounddesign een van de belangrijkste prijzen op het festival. De jury, waarin ook componist & saxofonist Colin Stetson zetelde, gaf de Georges Delerue Award voor Beste originele muziek aan Jerskin Fendrix voor zijn score voor Poor Things van regisseur Yorgos Lanthimos. Het is de allereerste filmscore van Jerskin Fendrix, die persoonlijk zijn prijs in ontvangst nam.

Aan de prijs is naast een distributiepremie van € 10.000 voor de Belgische distributeur Searchlight Pictures (release van de film op 17 januari) ook een mediacampagne van € 12.000 verbonden, waarvan € 5.000 in De Morgen.

Explore Award
De Explore Zone Jury riep Marija Kavtaradze's Slow uit tot winnaar van de Explore Award 2023. Kavtaradze's tweede film is een romantisch drama over de relatie tussen de danseres Elena en gebarentaaltolk Dovydas. Ze baden in de liefde voor elkaar. Maar waar Elena de sensualiteit fysiek belichaamt en intens wil ervaren, bekent Dovydas dat hij aseksueel is en geen seksuele aantrekkingskracht voelt. Ondanks dat verschil komen ze samen tot een eigen intieme taal.. De Belgische distributeur die de film oppikt, kan dankzij de Explore Award rekenen op een mediacampagne ter waarde van € 27.000 in De Morgen, Knack Focus en op MNM.

De Explore Zone-jury besloot ook om een Special Mention uit te delen aan The Sweet East, het regiedebuut van de Amerikaanse cinematograaf Sean Price Williams (de vaste DoP van de Safdies). De film heeft alles om een moderne cultklassieker te worden, inclusief een steractrice in wording (Talia Ryder), een DIY-punk-attitude en bizarre plotwendingen.

Palmares Film Fest Gent

Official Competition

Grand Prix voor Beste Film
Los delincuentes van Rodrigo Moreno

Georges Delerue Award voor Beste Originele Muziek
Jerskin Fendrix voor zijn muziek voor Poor Things by Yorgos Lanthimos

Special Mention
Greta Lee, Yoo Teo and John Magaro voor hun rollen in Past Lives van Celine Song

Explore Zone

Explore Award 2023
Slow van Marija Kavtaradze

Special Mention
The Sweet East van Sean Price Williams

Joseph Plateau Honorary Awards
Ryûsuke Hamaguchi, filmmaker
Terence Davies (postuum), filmmaker

International Short Film Competition

Award for Best International Short - powered by Nationale Loterij
A Kind of Testament (Stephen Vuillemin)

Special Mention
Beautiful Men (Nicolas Keppens)

Competition for Belgian Student Shorts

Award for Best Belgian Student Short - powered by Amplo
In attesa di una tempesta solare (Evi Cats)

Special Mention
Melantroop (Vibe Stalpaert)

Audience Award for Best Belgian Student Short - powered by THEPACK
Oiseau de passage (Victor Dupuis)