De European Film Awards 2024 gaan door in Luzern/Zwitserland

De European Film Awards 2024 gaan door in Luzern/Zwitserland
24/12/2021

De European Film Awards worden in december 2024 gehouden in de Zwitserse stad Luzern. Dit hebben de European Film Academy, het Zwitserse Federale Bureau voor Cultuur, de stad Luzern en het kanton Luzern en de mediapartner, de Zwitserse Omroeporganisatie SRG SSR beslist. De ceremonie van de 37e European Film Awards 2024 vindt plaats in het Lucerne Culture and Congress Centre (KKL Luzern), samen met verschillende nevenevenementen in verband met Europese filmproductie.

De European Film Awards werden voor het eerst uitgereikt in Berlijn in 1988, om de Europese filmindustrie te promoten en te ondersteunen. Ze worden om de twee jaar in Berlijn gehouden en reizen de andere jaren door heel Europa: Londen, Parijs, Rome, Barcelona, Warschau, Kopenhagen, Tallinn, Malta, Riga, Wroclaw, Sevilla en, in 2022, Reykjavík. Waar ze ook gaan, de awards trekken veel buitenlandse bezoekers, zoals filmprofessionals, academieleden, genomineerden en winnaars, en internationale journalisten.

Zwitserland en Luzern zijn verheugd om een podium te bieden voor Europese film en ook om netwerken en discussies binnen de filmindustrie te faciliteren die te maken hebben met enorme veranderingen in het filmproductie- en distributielandschap.

Het evenement biedt Zwitserland een geweldige kans om Zwitserse kunst, cultuur en design te promoten en Zwitserland te promoten als een hoogwaardige bestemming voor filmproductie en aantrekkelijke partner voor coproducties dankzij een uitstekend steunprogramma. Het is een belangrijke erkenning van de Zwitserse filmindustrie en presenteert het land als een interessante filmbestemming en als een integraal onderdeel van de Europese filmcultuur in het centrum van het continent.

Een groot aantal Zwitserse talenten is lid van de European Film Academy. Verschillende Zwitserse films hebben tot nu toe de prestigieuze European Film Award ontvangen: Peter Liechti voor zijn documentaire-essay The Sound of Insects - Record of a Mummy in 2009, Manuel von Stürler voor Winter Nomads in 2012, Claude Barras voor zijn animatiefilm My Life As en Zucchini/Ma vie de Courgette in 2016.  In 2020 werden twee aanstormend talent bekroond: Susanne Regina Meures voor Saudi Runaway (University Award) en Lasse Linder voor All Cats Are Grey in the Dark (Short Film). In 2010 ontving de legendarische Zwitserse acteur Bruno Ganz de ere-Lifetime Achievement Award. Verder werden verschillende coproducties bekroond, zoals Youth van Paolo Sorrentino (European Director, European Film, European Actor 2015).

De locatie KKL Luzern, ontworpen door de toonaangevende Franse architect Jean Nouvel en bekend als een culturele en sociale hotspot, zelfs buiten de grenzen van Zwitserland, is het moderne herkenningspunt van de stad. Centraal gelegen aan de rand van het Vierwoudstrekenmeer, vlakbij het historische centrum met de wereldberoemde Kapelbrug. Met behulp van waterkanalen die rechtstreeks naar het gebouw leiden en een dak dat zich over het meer uitstrekt, zorgde Jean Nouvel ervoor dat zijn idee van inclusie een echt formaat kreeg. In 2024 zullen ongeveer 1.200 gasten de prijsuitreiking bijwonen, in samenwerking met haar mediapartner SRG SSR, die de show live in Zwitserland en in heel Europa en online zal uitzenden.

De 37e European Film Awards worden op 7 december 2024 gevierd.