Camcording

Camcording
14/10/2007

Nieuw onderzoek door de MPA toont aan dat populaire films binnen de 3 dagen, na hun wereldpremière, gepirateerd terug te vinden zijn op het internet. Illegale DVD’s van goede kwaliteit zijn te koop op het Internet tot 7 weken voor hun officiële release in de winkel. De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) en de Vereniging van de Filmdistributeurs van België (VFDB) gaan een nieuwe campagne lanceren tegen camcording piraterij, die de bron blijkt te zijn van 90% van de illegale filmbestanden op het internet.

Op het Filmfestival van Gent lanceerde de Belgian Anti-piracy Federation nieuwe wereldwijde cijfers betreffende internetpiraterij. Onderzoek in opdracht van de Motion Picture Association ( MPA) uitgevoerd door Envisional in het tweede kwartaal van 2007, toont aan dat populaire films gepirateerd en geupload worden binnen de drie dagen na hun bioscooprelease. Tevens kunnen ook top kwaliteit DVD’s aangekocht worden tot 7 weken voor hun officiële DVD release. Dit heeft een negatieve impact op onze lokale indutrie.
Een onafhankelijke studie opnieuw in opdracht van de MPA door LEK Consulting becijferde de piraterijkost voor de wereldwijde economie op $ 18.3 miljard in 2005 wat betreft consumentenuitgaven. Piraterij treft alle sectoren die met film te maken hebben : lokale producenten zowel als internationale regisseurs.

Internetpiraterij groeit in Europa sneller dan waar ook ter wereld. Dit omwille van de grote breedbandpenetratie, onvoldoende wetgeving in bepaalde landen en een publieke opinie die dit illegaal gedrag tolereert. De Europese landen met de grootste breedbandpenetratie zijn Duitsland, Frankrijk, Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en... België.

Camcording aan de bron van 90 % illegaal films op het Internet – BAF start campagne 90% van alle illegale filmbestanden op het internet tijdens de eerste “releasewindow” (alvorens een DVD officiëel op de markt wordt gebracht) zijn illegale opnames van deze film in de bioscoopzalen (Camcording genaamd). Camcords worden enkele uren na opname via het Internet verspreid door zogenaamde “ release groups” en de tape wordt vaak verkocht aan georganiseerde misdaad netwerken die deze gebruiken om illegale DVD’s te fabriceren en te verkopen op grote schaal, slechts enkele dagen na hun opname.

Camcording is niet langer een exclusief Amerikaans fenomeen. Bisocopen over de hele wereld zijn kwetsbaarder omwille van de gezamelijke release strategie van de films. Zo werd bv. de eerst gepirateerde kopij van “The Simpsons Movie”, deze zomer, opgenomen slechts enkele uren na de wereldpremière in Sydney door gebruik te maken van de allernieuwste GSM. Deze camcord werd op het internet aangeboden nog voor de grote VS première. De film was te zien via verschillende streaming sites and P2P netwerken en werd meer dan 110.000 keer gedownload. Ook deze zomer hadden we in België enkele gevallen van camcording.

Om de camcording porblematiek een halt toe te roepen heeft de BAF en de VFDB (Vereniging van Filmdistributeurs België) een anti-camcordingcampagne ontwikkeld om zo zowel het bioscooppersoneel als de politiediensten te informeren over deze problematiek. Volgens de Belgische wetgeving is camcording strafbaar op basis van artikel 80 van de Belgische auteurswet. Overtreders riskeren een boete gaande van € 550 tot € 550.000 en / of een gevangenisstraf van 3 maand tot 3 jaar.

Het bioscooppersoneel zal opgeleid worden om camcording beter te detecteren en om te weten hoe zij moeten handelen in zo’n geval. Momenteel zijn er onderhandelingen met Kinepolis en andere om deze campagne te ondersteunen. De lancering is voorzien voor het einde van het jaar Verder zullen wij ook van enkele BAF opleidingsdagen voor politionele instanties in november en december gebruik maken om de problematiek van camcording aan te kaarten.

In het Venenigd Koninkrijk werd vorig jaar een soortgelijke campagne gelanceerd waar meer dan 900 personeelsleden werden opgeleid. Dit leidde tot een duidelijke afname van het camcordingprobleem. Begin 2007 startte BAF al met het analyseren van de veiligheidsmaatregelen getroffen door iedereen die betrokken is bij de distributie van een film ( transportfirma’s, distributiecentra, labo’s, bioscopen, enz..) om zeker te zijn dat er voldoende maatregelen worden getroffen om piraterij te voorkomen. Deze anti-camcordingcampagne is de laatste schakel binnen deze ketting.