William Hanna

William Hanna

°

14-07-1910
Melrose
New Mexico
Verenigde Staten

+

22-03-2001
genomineerd Oscars ® 1956
genomineerd Oscars ® 1958
2 keer genomineerd voor een Oscar

Biografie

William Hanna begon op 20-jarige leeftijd te werken bij de Harman-Isling studio’s. Daar bleef hij de volgende zeven jaar als redacteur, tekstdichter en componist. In 1937 maakte hij de overstap naar MGM, samen met Joe/Joseph Barbera die zijn vaste partner werd. De twee werkten heel veel samen met producent Fred Quimby. Vijftien jaar later had het duo de leiding van de animatie-afdeling van de Studio, ze maakten voor MGM meer dan 100 animatie(kort)films.

In 1957 sloot MGM die afdeling waarna Hanna en Joe hun eigen bedrijf oprichtten : Hanna-Barbera Productions. Dat werd al snel een begrip in Hollywood waardoor op een gegeven ogenblik maar liefst de helft van de striptekenaars van Hollywood bij hen werkten. Toen MGM er op een dag mee ophield was Hanna Barbera Productions voor velen een vangnet waardoor ze hun loopbaan konden verderzetten in goeie omstandigheden.

Het bedrijf werkte in die tijd al met een nummeringssysteem dat gestuurd werd door een computer en mee verantwoordelijk was voor de talrijke successen die werden geboekt. Tom en Jerry zijn creaties uit de MGM-periode maar vanaf het ogenblik dat men zijn eigen weg ging volgden schattige, charmante en vooral succesvolle personages als Yogi Bear, de Flintstones en de Jetsons.

Naast heel wat prestigieuze filmprijzen kreeg het duo Hanna-Barbera ook een Emmy Award voor hun bijzondere prestaties op het vlak van kinderprogramma’s.

Oscars ® 1958 Genomineerd Beste animatie kortfilm One Droopy Knight
Oscars ® 1956 Genomineerd Beste animatie kortfilm Good Will to Men