T.E.B. Clarke

Thomas Ernest Bennett
T.E.B. Clarke

°

07-06-1907

+

11-02-1989
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1950
genomineerd Oscars ® 1961
2 keer genomineerd voor een Oscar

Biografie

Tibby Clarke zoals hij ook wel eens werd genoemd mag dan wel rechten gestudeerd hebben op Cambridge, hij had een bijzondere interesse voor het schrijven.

Hij heeft een tijd gewerkt als politieman en reclameman, toch reisde hij af naar Australië waar hij voor een tijdschrift ging werken.  Eens terug in Engeland werkte hij als redacteur bij Fleet Street.  De extra werkervaring die hij had opgedaan als correspondent in Australië werd neergeschreven in het boek Go South – Go West.

Hij bleef actief als freelance journalist en schreef in totaal maar liefst vijftien romans en reisgidsen.

In 1943 kwam hij in contact met iemand bij de Ealing Studios die verantwoordelijk was voor de scenario’s en werd er, gelet op de ervaring die hij toen al had, prompt aangenomen.  Hij bewees met Hue and Cry dat hij ook zelfstandig tot een positief resultaat kon komen wat de samenwerking met de Ealing Studios enkel maar bevorderde.  Hij schreef de scenario’s voor de meest succesvolle komedies van de studio.  De samenwerking hield stand tot een stuk in de jaren ’50.

Puur prijsmatig bekeken was (zijn scenario voor) The Lavender Hill Mob het succesvolst.  Hij kreeg er naast een Academy Award/Oscar ook een Prijs voor op het Filmfestival van Venetië.

Vanaf 1966 werkte hij ook mee aan verschillende projecten in Hollywood maar toen bleek dat die stuk voor stuk nooit tot een eindresultaat/het uitbrengen van een film leidden gaf hij er in 1970 de brui aan.

In 1974 werd zijn autobiografie uitgebracht onder de titel This Is Where I Came In.

Oscars ® 1961 Genomineerd Scenario, gebaseerd op materiaal van een ander medium Sons and Lovers
Oscars ® 1953 Gewonnen Beste verhaal en scenario The Lavender Hill Mob
Oscars ® 1950 Genomineerd Beste verhaal en scenario Passport to Pimlico

Beelden prijsuitreiking(en)

1953 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste verhaal en scenario voor The Lavender Hill Mob. T.E.B. Clarke zelf was afwezig.