Raymond Chandler
Raymond Thornton Chandler

Raymond Chandler
° 23-07-1888
Chicago
Illinois
Verenigde Staten
+ 26-03-1959
genomineerd Oscars ® 1945
genomineerd Oscars ® 1947
2 keer genomineerd voor een Oscar

De familie Chandler verhuisde al naar Engeland toen zoonlief nog jong was met als gevolg dat Raymond Chandler zijn opleiding kreeg aan het Dulwich College, later nog verdergezet in Frankrijk en Duitsland.

In de Eerste Wereldoorlog voldeed hij aan zijn verplichtingen voor het vaderland waarna hij op zoek moest naar een job. Hij werkte een tijd als journalist tot hij begin de jaren ’30 kortverhalen schreef en die verkocht aan tijdschriften. Hierna begon hij met het schrijven van thrillers en detectiveverhalen. 

Philip Marlowe was daarin zijn favoriete personage: een wat cynische maar onaantastbare, onomkoopbare privédetective die al snel spreekwoordelijk werd opgevist door Hollywood die hem een plaatsje gaf in het genre van de film noir. De acteurs die de rol van Marlowe vertolkten door de jaren heen waren niet van de minste: Humphrey Bogart, Dick Powell, Robert Montgomery, Elliot Gould en Robert Mitchum. Een aantal langspeelfilms maar ook een tv-serie werden gewijd aan het personage.

De setting/achtergrond waarin één en ander zich afspeelde leende zich dan ook perfect voor een film: pittige dialogen en vlagen van extreem geweld tegen een achtergrond van armoede.

Heel wat van de romans die hij schreef werden verfilmd : The Falcon Takes Over (1942), Murder My Sweet en The Long Goodbye, drie films gebaseerd op Farewell, My Lovely, Time to Kill (1943) en The Brasher Doubloom (1947), beiden gebaseerd op The High Window, The Big Sleep (1946 en 1978), Lady in the Lake en Marlowe, gebaseerd op The Little Sister.

Daarnaast schreef Chandler, meestal in samenwerking met nog iemand anders, ook een aantal goeie scenario’s voor Hollywood-films

Ooit werd hem gevraagd om zijn stijl in één zin samen te vatten waarop hij antwoordde : “Als je twijfelt, laat dan een man binnenkomen met een pistool in zijn hand”…

Oscars ® 1947 Genomineerd Beste origineel scenario The Blue Dahlia
Oscars ® 1945 Genomineerd Beste scenario Double Indemnity
Quotes - citaten

"The making of a motion picture is an endless contention of tawdry egos, almost none of them capable of anything more creative than credit stealing and self promotion."