Olivia de Havilland

Olivia Mary De Havilland
Olivia de Havilland

°

01-07-1916
Tokio
Japan

+

25-07-2020
winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1940
genomineerd Oscars ® 1942
genomineerd Oscars ® 1949
3 keer genomineerd voor een Oscar

Nadat hun ouders scheidden werden zowel Olivia als haar jongere zus Joan Fontaine opgevoed door hun moeder in Californië.  Olivia zat nog op de middelbare school toen ze kans maakte om de rol van Hermia te vertolken in het stuk A Midsummer Night's Dream in de Hollywood Bowl onder de leiding van Max Reinhardt.  Ze mag dan misschien aanvankelijk pas de tweede invalster geweest zijn, ze haalde uiteindelijk wél de latere filmversie !

Warner Bros bood haar een tijd later een contract aan waarna Olivia de Havilland zeven jaar verbonden was aan deze major studio.  Nochtans zinde het werk en de rollen die ze er aangeboden kreeg haar niet volledig : in een aantal gevallen moest ze de rol vertolken van een heldin in kostuumfilms, veelal met Errol Flynn als tegenspeler.  Warner gaf haar echter de gelegenheid om onder specifieke voorwaarden ook in films van de concurrentie te spelen.  Zoals MGM bijvoorbeeld waar ze een rol vertolkte in de tijdloze klassieker Gone With the Wind.  Maar ze kwam ook aan haar trekken bij RKO (Government Girl) en Paramount (Back the Dawn).

Echt makkelijk liet Warner hun goudhaantje niet vertrekken want toen de onderhandelingen werden opgestart voor een eventuele contractverlenging ging de Studio flink dwarsliggen wat uitmondde in een ware procedureslag die Olivia de Havilland uiteindelijk wel won...  Wat volgde was freelance-werk wat niet betekende dat de Havilland geen kwaliteit meer kon afleveren : zo speelde ze in The Snake Pit op indrukwekkende wijze de rol van een psychiatrisch patiënte.

In 1946 en 1949 werd ze nog beloond voor haar rollen in To Each His Own en The Heiress door middel van een Academy Award/Oscar voor Beste Actrice.

Halfweg de jaren '50 verhuisde ze naar Parijs, haar tweede echtgenoot Pierre Paul Galante werkte er op dat ogenblik immers als redacteur bij Paris Match.

In de jaren '60 en '70 was ze nog maar heel af en toe te zien op televisie maar had ook nog een rol in Airport '77.

Oscars ® 1950 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Heiress
Oscars ® 1949 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
The Snake Pit
Oscars ® 1947 Gewonnen Beste actrice in een hoofdrol
Actress
To Each His Own
Oscars ® 1942 Genomineerd Beste actrice in een hoofdrol
Actress
Hold Back the Dawn
Oscars ® 1940 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Gone With The Wind

Beelden prijsuitreiking(en)

1950 : Olivia de Havilland wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste Actrice in een Hoofdrol (Actress) voor The Heiress.