Melvin Van Peebles

Melvin Van Peebles
° 21-08-1932
New York City
Verenigde Staten
+ 21-09-2021

acteur/actrice
(23)

2018
2012
Peeples →  Opa Peeples
2006
2006
Blackout →  George
2003
The Hebrew Hammer →  Sweetback
1999
1998
Love Kills →  Abel
1996
1994
Terminal Velocity →  Noble
1993
Posse →  Papa Joe
1992
1991
True identity →  Taxichauffeur
1987
O.C. and Stiggs →  Wino Bob
1987
Jaws : The Revenge →  Mr. Witherspoon
1986
1971

producent
(1)

2018

Misschien ken je Mario, de zoon van Melvin Van Peebles beter dan Melvin zelf, misschien ook weer niet. Melvin Van Peebles is in elk geval de meest polyvalente van de twee. Tot hiertoe is hij actief geweest als acteur, regisseur, scenarist maar ook als componist.

Melvin Van Peebles werd geboren op 21 augustus 1932 in Chicago. Hij studeerde met succes (af) aan de Universiteit van Ohio en ging hierna aan de slag als navigator bij de luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog verhuisde hij naar Hollywood waar hij jobs kreeg aangeboden als bediener van liften en als parkeerwachter. Het zorgde ervoor dat Melvin Van Peebles hierna naar Europa trok waar hij zich liet inschrijven aan de Universiteit van Leiden, iets wat hij liet schieten voor werk in de toneelwereld. Hij vestigde zich hierna in Frankrijk en leerde er de plaatselijke taal, terwijl hij als straatdanser en -zanger in het spreekwoordelijke straatbeeld verscheen.

Dank zij externe financiële middelen als regeringssubsidies en een bijzonder welstellende inwoner van Frankrijk (...) was hij in de mogelijkheid om The Story of a Three-Day Pass te maken, gevolgd door zijn langspeelfilmdebuut Watermelon Man. Het geld dat hij hiermee had verdiend, investeerde hij dan weer in Sweet Sweetback's Baadasssss Song die voor een heus schandaal zorgde bij bioscoop-uitbaters en de media in het algemeen, maar bijzonder veel bijval kende bij het zwarte publiek.
Hierna richtte Melvin Van Peebles zijn pijlen op Broadway door zowel scenario, muziek als teksten te gaan schrijven voor verschillende shows.
Op middelbare leeftijd zorgde de zwarte acteur/regisseur/... dan weer voor een primeur door de enige persoon te zijn met een zwarte huidskleur op de Amerikaanse Beurs(vloer).

Melvin Van Peebles is twee keer gehuwd en vader van drie kinderen. Eén ervan is Mario Van Peebles. Melvin Van Peebles leeft in New York.