Kim Hunter
Janet Cole

Kim Hunter
° 12-11-1922
Detroit
Michigan
Verenigde Staten
+ 11-09-2002
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

acteur/actrice
(7)

1999
Out of the Cold →  Elsa Lindepu
Matig 1969
Planet of the Apes →  Zira
1964
1951
A Streetcar Named Desire → Stella Kowalski

Kim Hunter trad al op 17-jarige leeftijd op bij het repertoire-toneel maar werd eigenlijk ontdekt door David O. Selznick wat film betreft. Ze was een tijd aangesloten bij de Actor’s Studio waardoor ze nog beter werd in haar vak.

Ooit A Matter of Life and Death (in Amerika uitgebracht als Stairway to Heaven) van Michael Powell gezien waarin de Amerikaanse radiotelefoniste June verliefd worden op de Engelse luchtmachtpiloot (rol van David Niven) die eigenlijk ten dode is opgeschreven ? Die June is/was Kim Hunter ! Het was deze film waarmee ze het grote publiek bereikte.

In 1947 keerde ze van Engeland terug naar Amerika waar ze de rol van Stella Kowalski in het Broadway-stuk A Streetcar Named Desire kreeg aangeboden. Vier jaar later speelde ze dezelfde rol in de filmversie van het stuk, ze kreeg er een Academy Award voor.

Maar ook Kim Hunter werd het slachtoffer van de Commissie die begin de jaren ’50 jacht maakte op mensen met Communistische sympathieën toen haar naam verscheen op een pamflet dat werd gepubliceerd in Red Channels. Ze kwam op de zwarte lijst terecht en kreeg geen eerlijke kans meer op een goeie filmrol. Tot ze de rol van chimpansee Dr. Zira kon vertolken in Planet of the Apes.

Daarna was ze nog regelmatig te zien op televisie, rollen in films waren vanaf dan eerder de uitzondering.

Kim Hunter schreef ook een boek met de titel Loose in the Kitchen wat omschreven werd als een autobiografisch kookboek.

Oscars ® 1952 Gewonnen Beste actrice in een bijrol A Streetcar Named Desire
Beelden prijsuitreiking(en)
1952 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste actrice in een bijrol voor A Streetcar Named Desire. Kim Hunter zelf was afwezig... Bette Davis nam de prijs in ontvangst.