Hermione Baddeley

Hermione Clinton-Baddeley
Hermione Baddeley

°

13-11-1906
Brosely
Engeland

+

19-08-1986
genomineerd Oscars ® 1960
1 keer genomineerd voor een Oscar

Hermione Baddeley was pas 6 toen ze voor het eerst op de (toneel)planken stond, maakte haar Londens debuut toen ze 12 was en speelde haar eerste filmrol op 22-jarige leeftijd.

In de jaren ’20 trad ze op in revues met Noel Coward. Haar huwelijk met David Tennant zorgde voor een soort time-out op het vlak van toneel, daar was ze vier jaar lang niet meer te zien. Door de jaren heen profileerde ze zich als een actrice die voornamelijk in komedies en karakterrollen te zien was.

Een aantal voornamelijk Engelse films in de jaren ’40 en ’50 deden haar populariteit enkel maar toenemen. Zo werd ze voor Room at the Top genomineerd voor een Oscar. In de jaren ’60 was ze eerder in Amerikaanse films te zien.

Baddeley werkte ook voor televisie. Zo was ze vijf jaar lang te zien als de stevig drinkende huishoudster Mw. Naugatuckin in de Amerikaanse televisieserie Maud. Ondanks alles verloor ze de voeling niet met het toneel in Londen. Zo trad ze samen met Hermione Gingold op in een revue, speelde ze in 1966 de hoofdrol in The Killing of Sister George en in 1972 in The Threepenny Opera.

Angela Baddeley, een toneelspeelster en tv-actrice, was haar zus. Zij was maar uitzonderlijk te zien in langspeelfilms en is het best gekend als de kokkin Mevrouw Bridges in de televisieserie Upstairs Downstairs.

Oscars ® 1960 Genomineerd Beste actrice in een bijrol Room at the Top