Filmfreak.be   Filmfreak.be: Please visit the English Version
15027 Films, 1541 Bioscooprecensies, 726 DVD-recensies, 541 Reviews

ZoekenLego Indiana Jones – The Original Adventures

[ cover Lego Indiana Jones – The Original Adventures ] We zijn in een tijd gekomen waarin een goede marketing-machine zich niet alleen richt tot één specifiek medium. Bij film hoort ook een soundtrack, merchandising, website, fora, specifieke GSM-uitvoeringen die worden uitgebracht en natuurlijk ook… games ! Meermaals werd al gesteld (en bewezen) dat de markt van de computergames er één is die nog steeds verder groeit. Tegenwoordig zijn er op de markt genoeg krachtige consoles om de gamers voluit te kunnen laten genieten van hun favoriete tijdverdrijf. En bij een film waar promotiematig enorme investeringen worden/werden gedaan hoort natuurlijk ook een passend game. En dat brengt ons bij“Lego Indiana Jones – The Original Adventures”.

Net zoals bij “Lego Star Wars” koos men er ook nu weer voor om een razend populaire en nog verre van begraven ‘franchise’ te gaan koppelen aan het Lego-concept. Het aantal uren die onze test-gamers/game-testers na het publiceren van de recensie van “Lego – Star Wars” doorbrachten met de Xbox 360-controller in de hand(en) is indrukwekkend dus werd het bestaan van een nieuw Lego-avontuur door hen uitermate enthousiast onthaald. Voor wie voor het eerst een game-recensie leest van ons : wij laten dit soort van (3+ maar soms ook 7+) games door anderen spelen – onze eigen koters - en observeren hierbij alles nauwgezet. Kijken wat zich op het scherm afspeelt, luisteren en zien hoe men op bepaalde dingen reageert, het is een aanpak die al ons al meerdere felicitaties opleverde want geef toe, de kinderen zijn het doelpubliek van dit soort van spelletjes (en op ‘kind’ zetten wij heel bewust géén leeftijd…) alhoewel ook echte Indiana Jones-fans dit spel zeker zullen kunnen appreciëren. Je zult ook merken dat wij de ervaring(en) van de ‘kids’ aanvullen met eigen impressies, bekeken vanuit onze film achtergrond dus.

Bij dit spel maakt men gebruik van de originele filmmuziek. Niet alleen bij de intro maar ook tijden het spel zelf zorgen de gekende akkoorden van John Williams voor de beste muzikale ondersteuning. Een kort “hey, sjiek”-kreetje van de jongste van de twee spelers bevestigt snel ons sterk vermoeden dat deze titel van Lucasarts toch wel weer een flink shot in de roos zal zijn.
Ze kennen Indiana Jones niet maar worden net als iemand die de film bekijkt op een zalige manier ondergedompeld in de wereld van de wereldberoemde avonturier. Men moet artefacten zoeken, weerstaan aan de gevaren van de jungle- of andere omgeving waarin men zich bevindt en er moet natuurlijk flink wat gespeurd worden om geheime gangen zichtbaar te maken, ronddraaiende rotsformaties op de beste manier te activeren, vijanden (op een vrij kindvriendelijke manier) af te troeven, enz… Het gebeurt allemaal op de gekende Lego-manier : de personages lijken zo uit één of andere Lego-doos gehaald en die vergelijking gaat zeker op voor de meeste andere dingen uit dit spel. Zelfs de krokodillen die in het water rondzwemmen vlakbij een prachtige waterval zijn uit de gekende steentjes gemaakt. Ook nu weer moet je zeker dingen gaan bouwen ; een boot om de rivier op te kunnen bijvoorbeeld, maar ook een vliegtuig dat je later in het spel zult moeten gebruiken om aan de vijand te ontsnappen, een vrachtwagen waarmee je uit een gevangenis moet kunnen wegrijden, enz…

Ook nu weer kan je dit spel met zijn tweeën spelen. De tweede speler drukt op de controller op de ‘start’-knop waarna hij/zij onmiddellijk zijn (Lego-)steentje kan bijdragen tot het succes van de Lego-missie waarmee de ander wil starten. Of zelfs gestart is want je kunt op om het even welk moment inpikken. Twee weten en kunnen altijd meer dan één en dat werd ook in ons geval al snel duidelijk. Wel spijtig dat in tegenstelling tot “Lego – Star Wars” niet de mogelijkheid wordt geboden om het spel online te spelen. Samen offline kan (multiplayer dus), online helaas niet. Nadeel van samen spelen is ook dat niet alles automatisch wordt bewaard, in tegenstelling tot wanneer men alleen speelt.
“Lego – Indiana Jones The Original Adventures’ is één en al avontuur. Met mijnwagentjes door mijnschachten scheuren (zoals in de film), van steen tot steen springen temidden kolkende lava, strijd leveren op rijdende vrachtwagens (ook al zoals in de film), met Jones’ zweep van de enen aar de andere kant trekken en ga zo maar door. Echt spannende, opwindende en soms ook grappige dingen dus. Het kijken alleen al is soms best wel grappig om zien eigenlijk.

Je moet ook wel een beetje creatief en inventief zijn om vooruit te geraken in dit spel. Zoek de sleutels en gebruik ze waar nodig, volg de richtlijnen op het scherm zo goed mogelijk. Spijtig dat men hier niet de mogelijkheid voorziet om dit soort van help-tekstjes in het Nederlands te laten verschijnen. De personages in dit spel spreken overigens toch niet (dat doen Lego-ventjes ook niet, vandaar…) en communiceren enkel maar door middel van wat speels gegrom. Een aantal scènes in het spel zal heel herkenbaar zijn uit de échte Indiana Jones-film, in heel wat gevallen gaat het gewoon om scènes uit de film of speelt het spel zich af in eenzelfde omgeving als die waarin Harrison Ford destijds al eens zijn ding mocht doen… Die herkenbaarheid gaat ook op voor sommige personages, let maar eens op Sean Connery !).  Ook leuk is dat in soms ook een knipoog geeft naar andere Lucas-films.  Wanneer Indiana Jones op een gegeven ogenblik een schat denkt gevonden te hebben en dat aan zijn belagers toont, blijkt het niet echt dat te zijn wat ze willen.  Past niet in het verhaal want  het is de blinkende kop van R2-D2 uit "Star Wars"...

Het is verre van moeilijk om dit spel te spelen : je hoeft geen lange instructies van mama of papa gekregen te hebben om te kunnen starten met het verzamelen van de zilveren en gouden ringen die automatisch in puntjes worden omgezet. Wie niet wil varen, die kan ook gewoon in het water springen en beginnen zwemmen bv. (wel oppassen voor gevaren als krokodillen, watervallen, enz…). En in de fout gaan wordt niet zwaar afgestraft, je kan het gewoon hierna automatisch nog eens proberen en zo hoort het ook natuurlijk. Het is soms wel even zoeken om een opening te vinden naar het volgende level of een uitweg in een bepaalde situatie maar daar maken de “klein mannen” zeker geen bezwaar tegen (dan spelen ze bv. even tikkertje als intermezzo bv.). Wie verder geraakt in het spel kan een aantal extra personages vrijmaken, er zijn er in het totaal maar liefst 60 ! Je moet ook rekening houden dat de één wat meer kan dan de ander dus moet je af en toe wel eens overschakelen naar het andere personage.

Dit is dus opnieuw een schot in de roos voor de kids onder de gamers. Een perfecte combinatie van het medium Lego met de alom gekende film(s) in een bijzonder actievolle en avontuurlijke omgeving. Met zo’n spel mag de zomervakantie zelfs drie maand duren. Een topper !