The Dark Knight Rises (Blu-ray)

Bijna zeer goed
Collectors Edition (Steelbook)
The Dark Knight Rises (Blu-ray)
2012
22/02/2022
Blu-ray
165 minuten
actie
fantasy
4K Ultra HD

Blu-ray-/dvd-verdeler/streamingdienst (1)

acteur/actrice (10)

Christian Bale Christian Bale → Bruce Wayne/Batman
Michael Caine Michael Caine → Alfred
Gary Oldman Gary Oldman → Gordon
Anne Hathaway Anne Hathaway → Selina Kyle
Tom Hardy Tom Hardy → Bane
Marion Cotillard Marion Cotillard → Miranda Tate
Joseph Gordon-Levitt Joseph Gordon-Levitt → John Blake
Morgan Freeman Morgan Freeman → Lucius Fox
Brett Cullen

regisseur (1)

Christopher Nolan Christopher Nolan
The Dark Knight Rises

Als Batman Begins en The Dark Knight een luxueuze 4K-HDR upgrade krijgen, dan is het uiteraard logisch dat opvolger The Dark Knight Rises die ook krijgt. Kwestie van de volledige trilogie zo fijnmazig mogelijk te kunnen zien in de thuisbioscoop.

Christopher Nolan zat niet stil tussen The Dark Knight en The Dark Knight Rises. Getuige het nog steeds overrompelende Inception dat twee jaar na The Dark Knight als een eigentijdse klassieker aan de blockbusterhemel kwam schitteren. De verwachtingen voor The Dark Knight Rises (2012) waren dan ook hooggespannen, maar de uppercut van vier jaar eerder kon deze sequel niet evenaren. Teveel hooi op de vork, het was wat het was/is wat het is. ‘Niet evenaren’ staat/stond bij Nolan toen wel nog gelijk aan ‘maakt al bij al niet zoveel uit’, daar de afsluiter van zijn Batman/Dark Knight-trilogie nog steeds genoeg branie had om welwillende kijkers voor het overgrote deel van de twee uur en drie kwartier bij hun lurven te grijpen. Wars van duidelijke zwakke punten: eigengereide pretentie is Nolan niet vreemd en hij kijkt niet op een paar loshangende verhaaldraden min of meer. Maar die negatieve kanttekeningen verhinderen niet dat er op het eind van de rit wis en waarachtig mag worden geapplaudisseerd. Wat veel zegt over de scope van het canvas waarop Nolan werkt. Hij pakt uit met verhaaldraden die zowel teruggrijpen naar Batman Begins als The Dark Knight, haalt bekende gezichten terug en introduceert er heel wat nieuwe. Ergens niet verwonderlijk dat hij zijn verhaal niet op twee uur verteld kreeg.

The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises speelt zich acht jaar af na The Dark Knight. Bruce Wayne alias Batman (Christian Bale) leeft als een kluizenaar na de clash met The Joker die het leven kostte aan openbaar aanklager Harvey Dent en aan zijn geliefde Rachel. Bovendien acht de publieke opinie Batman verantwoordelijk voor de dood van Dent en de gevleugelde vleermuisheld is sindsdien een vogelvrij verklaarde paria. Dit tot grote spijt van commissaris Gordon (Gary Oldman) die weet dat Batman niet verantwoordelijk is voor de dood van Dent. Het goede nieuws is dat Gordon en de politie tijdens die acht jaar de georganiseerde misdaad in Gotham City zo goed als volledig konden terugdringen. Daar dreigt echter verandering in te komen als gemaskerde en gespierde psychopaat/terroristenleider Bane (Tom Hardy) laat horen dat hij een eitje te pellen heeft met Gotham, en een geweldoffensief lanceert dat niet moet onderdoen voor dat van The Joker. Blijft de vraag of Wayne/Batman terug zijn cape en gadgets omgordt om Bane te stoppen, en of hij dat kan doen zonder zichzelf te vernietigen. Ook Michael Caine en Morgan Freeman zijn opnieuw van de partij als respectievelijk Bruces butler Alfred en zijn zaakwaarnemer Lucius Fox. Bij de nieuwe gezichten is het naast Hardy als Bane vooral uitkijken naar Anne Hathaway als Selina Kyle/Catwoman. Mijlenver verwijderd van Michelle Pfeiffers emotioneel gekrenkte wreekster uit Tim Burtons Batman Returns - en neen, we gaan het niet over Halle Berry hebben - zet Hathaway haar personage neer als een gewiekste en sexy oplichtster/superdievegge waarvan niet onmiddellijk duidelijk is of ze een mede- of tegenstander is van Batman. Ook de aandacht waard: Joseph Gordon-Levitt als ambitieuze agent John Blake, die qua erudiete menslievendheid niet moet onderdoen voor Batman, en Marion Cotillard als Miranda Tate, een lid van het Wayne Enterprises directiecomité die meehelpt om Bruce Wayne uit zijn rouwperiode te halen.

Aanvankelijk verklaarde Nolan dat hij na The Dark Knight geen zin had om nog een opvolger te draaien. Niet dat we Nolan ervan verdenken leugens te verspreiden, maar er zal toch wel heel wat blufpoker in die bewering gezeten hebben. De kans dat Warner hem niet zou overhalen om na het megasucces van de vorige film en van Inception ook deze film te regisseren, was immers van meet af aan klein. Bovendien zou het raar zijn indien Nolan het slotakkoord van een reeks waarop hij zijn stempel drukte zomaar uit handen zou hebben gegeven. En dus schreef hij samen met zijn broer Jonathan en David S. Goyer een afsluitend deel dat een paar van zijn verhaallijnen haalde uit de jaren negentig Batman comics Knightfall, The Dark Knight Returns en No Man’s Land. Toch is The Dark Knight Rises meer dan zomaar een stripverfilming. Het is in de eerste plaats een dijk van een actieprent - de stunt waar Nolan mee aftrapt is pure Bond - met heel wat gesofisticeerde hardware en verdomd spectaculaire speeltjes. The Dark Knight blijft wel een betere film: Nolan loopt hier en daar wat verloren in zijn universum, en je voelt in het eerste uur dat hij nogal nadrukkelijk op zoek gaat naar het moment waarop hij er definitief de slagpin kan uittrekken om de echte explosie te laten starten. Het mag hier en daar dan ogen als een warboel, het is in elk geval een cinematografisch verantwoorde mooie warboel. En voorzien van een mooie, poëtische en binnen de eigen begrenzingen van zijn comic-universum zelfs aangrijpende coda.

The Dark Knight Rises

’t Staat mooi in elke zichzelf respecterende thuisbioscoopkamer schreven we bij de box van The Dark Knight en dat geldt uiteraard ook voor die van opvolger The Dark Knight Rises die heel wat meer extra’s telt. Maar ook hier geen nieuwigheden, het gaat gewoon om de extra’s die al op de vorige BR-uitgave stonden. De echte meerwaarde zit hem dus in de 4K-schijf en in de promotionele hebbedingen zoals lobbycards, fotoboekje en een dubbelzijdige poster die netjes verpakt mee komen in de luxedoos. Op de BR-schijf waar de film opstaat vind je wel een modern hebbedingetje: de mogelijkheid om extra info als bijkomende informatie op je smartphone te bekijken. Een extra die wij aan ons lieten voorbij gaan maar handige Harry’s en Henrietta’s die zich geroepen voelen om hun mobiel netwerk met hun BR-speler te synchroniseren … veel plezier ermee. Op de derde schijf is de langste extra meteen ook de meest interessante: een bijna een uur durende kijk op de evolutie van de Batmobiel. Alle andere featurettes zijn korter, en konden eigenlijk ook gewoon beter aan elkaar zijn gelast. Je krijgt daar vooral duiding bij afzonderlijke scènes uit de film en dus heel wat antwoorden op de vraag ‘hoe hebben ze dat in godsnaam gefilmd?’ aangevuld met duiding bij de personages/karakters en hun plaats in het Batman-universum. Ook dit pakket is aangevuld met een verzameling trailers en een uitgebreide art gallery waar je posters, foto’s en conceptuele ontwerpen kan bewonderen.

Alex De Rouck

Extra's

  • The Batmobile (58’17”)
  • The Chant (5’19”)
  • The War On Wall Street (6’40”)
  • Race To The Reactor (7”52”)
  • The Journey Of Bruce Wayne (8’53”)
  • Gotham’s Reckoning (10’05”)
  • A Girl’s Gotta Eat (9’26”)
  • Shadows & Light In Large Format (5’37”)
  • The End Of A Legend (9’04”)
  • Trailers (8’35”)
  • Print Campaign Art Gallery
  • The Prologue: High-Altitude Hijacking (7’52”)
  • Return To The Batcave (3’37”)
  • Beneath Gotham (2’34”)
  • The Bat (11’08”)
  • Batman Vs. Bane (6’07”)
  • Armory Accepted (3’19”)
  • Gameday Destruction (6’44”)
  • Demolishing A City Street (4’15”)
  • The Pit (3’04”)